پمپ گریز از مرکز (به انگلیسی: Centrifugal pump)
سازوکار پمپ گریز از مرکز براساس نیروی گریز از مرکز است بدین صورت که مایع به مرکز پمپ و پای پرههای پروانه وارد میشود. (در اثر کاهش فشار در این ناحیه) پروانه توسط الکتروموتور با سرعت بالا دوران میکند و مایع قرارگرفته در بین پرههای پروانه همراه با آن به دوران در میآید لذا انرژی جنبشی آن افزایش مییابد و در اثر نیروی گریز از مرکز به طرف خارج پرتاب میشود و پوسته پمپ را پر از سیال میکند. در نهایت انرژی جنبشی مایع به دلیل طراحی خاص مجرای خروجی پمپ به انرژی پتانسیل فشار تبدیل میگردد.
برای افزایش فشار مایعات استفاده میشود. این پمپ ممکن است، یک یا چند طبقه، تکمکشه، محفظه با برش شعاعی، مخصوص نصب عمودی. در مواردی بسته به تعداد طبقات و اندازه موتور میتواند به صورت افقی یا مایل نیز نصب شود. پروانهها به صورت جریان شعاعی یا مختلط بوده و قابل تراش میباشند. محفظه طبقات پمپهای جریان شعاعی توسط بست طبقات و محفظه طبقات پمپهای جریان مختلط توسط پیچهای دو سر به یکدیگر متصل میشوند. محفظه مکش بین موتور و پمپ توسط صافی مکش پمپ را در مقابل ذرات درون آب محافظت میکند. این نوع پمپها معمولاً دارای سوپاپ یکطرفه میباشند.
مزایای پمپهای گریز از مرکز
-
ساختار و روش تولید ساده
-
قیمت ارزان
-
تولید فشار یکنواخت
-
از نظر جنس پروانه و محفظه
-
تنوع زیادی دارند
-
هزینه تعمیر و نگهداری کمی دارند.
-
با تراشیدن پروانه آنها میتوان عملکرد آنها را تغییر داد.
-
چون میتوانند در دورهای بالا کار کنند امکان اتصال مستقیم به موتور الکتریکی را دارند.
-
گذر حجمی سیال در آنها یکنواخت میباشد و چنانچه لوله خروجی مسدود یا تنگ شود، فشار زیادی ایجاد نخواهد کرد که به پمپ آسیب برساند در نتیجه زیر بار نمیمانند.
روابط تشابهی حاکم بر پمپهای گریز از مرکز
روابط تشابهی حاکم بر پمپهای سانتریفیوژ عبارتند از:
-
قوانین تشابه قطر پروانه تغییرات دبی با نسبت تغییرات قطر پروانه متناسب است تغییرات هد با مربع نسبت تغییرات قطر پروانه متناسب است تغییرات توان با مکعب نسبت تغییرات قطر پروانه متناسب است
-
قوانین تشابه دور پمپ تغییرات دبی با نسبت تغییرات دور متناسب است تغییرات هد با مربع نسبت تغییرات دور متناسب است تغییرات توان با مکعب نسبت تغییرات دور متناسب است